Trimble User Day brengt gebruikers samen

Wim-van-Huele-AllTerra

AllTerra, de specialist op het gebied van meet- en mappingoplossingen, en Sitech, de specialist op het gebied van 3D-machinebesturing, organiseerden half mei hun tweejaarlijkse Trimble User Day.

AllTerra – het vroegere Couderé – organiseert de gebruikersdag al enkele jaren. Ook na de overname door de groep Bergerat-Monnoyeur eind vorig jaar wilde COO Wim Van Huele de traditie in ere houden en opentrekken naar de Sitech-divisie. “Het opzet van de User Day is om nieuwe oplossingen voor te stellen en onze klanten bijeen te brengen. Onze mensen willen horen wat de uitdagingen van onze klanten zijn, waar zij mee zitten. Zo hebben wij ook een richtsnoer naar nieuwe ontwikkelingen in de toekomst en stimuleren we de community.”

Trimble user day 2017

Trimble Earthworks
Het evenement in Nazareth lokte bijna 150 klanten, van ingenieurs en landmeters tot projectleiders, kraanmachinisten en openbare besturen. Ze kregen de tijd om demo’s van Trimble-materiaal bij te wonen, het nieuwe platform voor machinebesturingssoftware Trimble Earthworks te ervaren in een graafkraansimulator en de mogelijkheden van virtual reality uit te testen met de Microsoft Hololens. “Dat is echt wel de toekomst”, zegt Van Huele daarover. “In de toekomst wordt virtual reality zo krachtig dat verschillende medewerkers virtueel vanop kantoor in hetzelfde model kunnen werken, met brillen door ontwerpen kunnen lopen en zo in overleg problemen kunnen oplossen. Die mogelijkheden willen we onze klanten ook tonen.” Buiten stond tevens een auto met de nieuwe generatie mobile mapping-systemen opgesteld, een technologie vergelijkbaar met het systeem dat Google Maps gebruikt. Daarmee kunnen bedrijven onder meer hun activa inventariseren.

 Mobile mapping-systemen Trimble

“Oplossingen voor hele proces”
Gebruikers konden ook de hele dag infosessies rond verschillende thema’s volgen. In de keynote speech stond het nut van Trimble voor de hele procesketen centraal. Van Huele: “We brachten het hele Design-, Build- en Operateverhaal, waarbij we doorheen het hele productieproces – haalbaarheidsstudie, ontwerpkeuze, begroten, planning opmaken, graven, bouwen en opleveren – oplossingen aanbieden. Onze klanten kennen ons nu vaak maar van enkele van die facetten, terwijl we in realiteit de hele keten kunnen bedienen.”

Allterra Trimble SX10 presentatie

SX10
In een andere sessie stelden werknemers van AllTerra de Trimble SX10 voor, die een robotisch totaalstation en een zeer nauwkeurige 3D-scanner verenigt in één instrument. De SX10 combineert zo toepassingen zoals volumeberekeningen, nazicht van hoogspanningskabels, kalibratie van opslagtanks en as-builtmetingen. Kwamen onder andere nog aan bod: web-based-oplossingen om grote 3D-databestanden te delen en te evalueren en Trimble Penmap, die een eenvoudige grafische interface biedt om rechtstreeks in te werken op CAD- (.dwg) of GIS- (.shp) bestanden. Data worden daarbij onmiddellijk gesynchroniseerd via bijvoorbeeld Dropbox en Autocad 360. De sessie over tevreden burgers/klanten zoomde in op het Trimble Feedbackportaal, een laagdrempelig en betaalbaar online meldingsportaal voor gemeentes en bedrijven waar klanten en burgers hun meldingen kwijt kunnen. Zo kunnen die gemeentes en bedrijven hun interne processen optimaliseren en een betere dienstverlening aanbieden.

Tekst en beeld: Jeroen Schreurs